Begroning på skrueakslen

 

Især NC33 langkølede både har en lang aksel ude i vandet, og derfor er problemet størst på disse både, men andre kan også komme ud for problemet.

 

Jeg har hvert år haft problemer med begroning på skrueakslen, især af ruer. Jeg har prøvet mange måder at forhindre dette. Lige fra priming af akslen med epoxyprimer og derefter bundmaling, men lige meget hjælper det, allerede efter de første sejlture falder priming/maling af, og der er frit stål til ruerne, som meget gerne vil sætte sig på akslen. Især sidst på sæsonen gror de villigt.

 

Jeg har konsulteret Hempels "Den Lille Søstærke", og her står der også, at det er næsten umuligt at få nogen maling til at binde på poleret rustfrit stål.

 

 

 

jeg har så prøvet noget nyt. Jeg har simpelthen lagt glasfiber/polyester på akslen, og derefter behandlet den på samme måde som skroget.

 

I stedet for glasfiber, har jeg taget et stykke almindeligt stof og brugt dette som glasfiber. Polyester/hærder er benyttet på sædvanlig måde.

Bagefter primer og bundmaling.

 

Nogen vil måske indvende, at der så kan være et problem med at afmontere akslen, hvis det skulle være nødvendigt. Dette er imidlertid intet problem. Hvis det skal gøres, tager man blot en kniv og skærer belægningen af.

 

Det har nu virket i 10 år, og ingen begroning mere.