Badevands termometer

Jens Koch

 

Hvis man ønsker en dukkert i det friske vand, så kan det være en god ting at kende temperaturen først.

 

Når man bader/svømmer, kan det være rart at kende vandtemperaturen. Dette også for at temperaturen kan variere ret meget samme dag, men målt forskellige steder. Det er der ikke så mange der tænker på, men der er en logisk forklaring.

 

Vandet har, ved forskellige temperaturer, forskellig vægtfylde. Varmt vand er lettere end koldt, så i rolige vindforhold, er vandet således lagdelt. Men, da der er strøm i de danske farvande, vil det kolde bundvand blande sig en smule med overfladevandet, især omkring pynter/næs, og hermed også ved badestrande.

Jeg har monteret et "fjerntermometer", som dem man kan købe for få penge til biler. Ledningen til giveren har jeg forlænget, det er ret simpelt, der er kun to ledere.

 

Det øverste termometer er badevandstemperaturen en forårsdag.

Det nederste er saltvandskølevandet der forlader motoren. Motoren

er ikke startet.

 

Selve giveren har jeg placeret indvendigt, bundet op mod den søventil, som benyttes til at hente kølevand ind til motoren. Derefter har jeg rullet skumgummi rundt om ventilen og giveren (for at varme/kulde isolere den), og gjort det fast med tape. Altså, ingen huller i skroget. Temperaturen bliver målt ca. 1 meter nede.

 

Displayet har jeg placeret et synligt sted, således at jeg hele tiden kan holde øje med temperaturen, når jeg sejler. Vi har været op på 25.1 grader "ude i det fri" en dag, det var havblik. Så stoppede vi og tog en dukkert på 30 meter vand!

 

Jeg har været ude for, at der har været op til 3 graders forskel på temperaturen, alt om jeg var 1 sømil fra land, eller inde ved stranden. Der kan også være stor forskel på de enkelte kyster, f.eks. i snævringen i Lillebælt er der generelt meget koldere end andre steder (store vanddybder, megen strøm, og dermed større mulighed for at det kolde bundvand blandes op med det varme overfladevand). Hvis det blæser, og der er mange bølger, er forskellen ikke så stor.