Mulig elektrisk støj fra diodelys.

 

Diodelys pærer er heldigvis blevet almindelige i både vores huse og i vores både. De har den fordel, at de sparer meget elektrisk effekt og dermed er en billig lyskilde i vores huse. De er således også gode i vores både, da de bruger meget mindre strøm, og dermed ikke belaster batterierne, som de gamle glødelamper gjorde.

Desuden giver de ikke den brandfare, som halogenpærerne gav. Disse pærer har afstedkommet en del brande både i huse, men også i turbåde.

Man skal selvfølgelig sørge for, at diode pæren, der skal erstatte en eventuel glødepære har den rette styrke og at lyset er varmt hvidt. I dag er det mere normalt, at dette er som det skal være, hvad det ikke var for få år siden.

I dag regner man lyseffekten ud på en anden måde, end man gjorde med glødepærerne.

En glødepære, som har en effekt på 20-30 watt, svarer til 280 lumen, den tilsvarende diodepære har et effektforbrug på ca. 4 Watt, altså en god besparelse. Diodepærene har i dag en Ra-værdi på over 80, og er altså varm hvid.

Men, der kan være problemer med diodelyspærer!

Der findes to typer lysdioder, dem der har en indbygget spændingsregulering, og dem der ikke har en sådan. Den sidste er f.eks. diodelysbånd. Disse bånd er selvklæbende, og man kan klippe dem over i den længde, man ønsker, og derefter lodde ledninger på båndet og blot forbinde dem til 12 volt. Men, de har den mindre ulempe, at de, som glødepærer, ændrer lyset alt efter spændingen. Det er normalt ikke et større problem, men der kan ske det, at hvis spændingen bliver for høj, så kan nogle af dioderne i båndet slukke. Jeg har selv benyttet disse bånd i mange år i vores båd, og har ikke haft problemer.

 


Diodelysbånd.


Forskellige Diodepære, - de fleste med regulator i soklen!

Anderledes er det normalt med diodelys pæren. De fleste af disse har en intern regulering af spændingen, således at de har samme lyseffekt ved spændinger fra 10 til 16 volt. Altså betydeligt bedre end glødepæren.

 
Diodepære beregnet til erstatning for en halogenpære med regulatoren vist.

Problemet med disse pærer er, at man kan komme ud for at de laver det man indenfor elektronik kalder ”hvid støj”, altså laver en bredspektret støj på radiofrekvenser lige fra mellembølge, FM og til VHF og AIS.

Fænomenet opstår i den regulator der regulerer de 10-16 volt over til den stabile spænding, som lysdioderne skal have. Hvis denne regulator er kontureret uden at tage hensyn til at nedbringe den hvide støj, så vil den generere den elektroniske støj. Denne støj breder sig i bådens ledningsnet, således at man kan komme ud for, at både radio og VHF vil give en ”hvæsende” lyd og dette medfører at man ikke kan høre radiokanaler, eller benytte VHF-en, og ligeledes vil AIS systemet ikke virke.

Reguleringen af spændingen sker via et frekvenssystem, således at de 10 til 16 volt bliver ”hakket i stykker” og transformeret om til en stabil spænding. Dette sker næsten uden tab af effekt. Men, da der herved opstår en ”firkantspænding”, så vil denne generere støj, hvis ikke der bliver kompenseret for det med andre komponenter. I den ovenfor viste diodepære er der kompenseret for den hvide støj.


Billede af en firkant spænding fra en diodepære der giver støj

Billedet fra oscilloskopet ovenfor viser tydeligt de lodrette spændingsspring, som forårsager den hvide støj.
Det er en måling, som undertegnede har foretaget på en lanternepære, som blev købt for nogle år siden, og hvor jeg erfarede, første gang jeg havde den tændt, ikke at kunne modtage noget på min radio uden den hvislende støj!
Jeg var klar over problemstillingen med det samme, og tog pæren med hjem og lavede målingen!

Men, i dag er det ikke det helt store problem, man skal blot sørge for at købe sine diodepærer i anerkendte forretninger, og lade være med at købe billige kinesiske diodepærer. Og som det fremgår, er det alle regulerede pærer, der kan have dette problem, og altså ikke alene lanternepærer.

Hvis man køber lanterner med indbyggede diodelys, så er de normalt også i orden. Især dem som er godkendt af søfartsstyrelsen.

De diodepærer man har i sit hus derhjemme, har også en regulering af spændingen, så problemet er løst. Men, der kan selvfølgelig stadig være firmaer, som kan have de meget billige lanterner/pærer liggende. Så for en sikkerheds skyld, kontroller pæren når den er isat, tænd for lyset/lanternerne, medens du ligger i havnen, check radioen o.a. og se om alt fungerer som det skal.

Jens Koch