Brug af værktøj.

Når man er nede ved bådens batterier, og skal lave noget med elinstallationen, er det meget vigtigt at man tænker på sin egen sikkerhed!

Hvis du har en urrem af metal, så tag uret af inden du "roder" med værktøj nede ved batterierne. Ligeledes er det bedst at tage ens vielsesring af, hvis det er muligt.

Vi skal huske på, at et batteri på eksempelvis 100 Ah, indeholder en meget stor energimængde, som den kun ønsker at komme af med igennem dit værktøj, urrem eller ring, hvis du berører begge poler samtidig. Den varmeudvikling som den store strøm giver (i nærheden af 500 amp) afstedkommer mange gnister, og opvarmning af værktøj og alt hvad der er i nærheden. Det kan også afstedkomme at du bliver blind af de gnister der kommer fra især polerne, som jo består af bly, og som hurtigt bliver flydende.
Det samme gør sig gældende hvis du er i nærheden af hovedkablerne til motor eller andre steder!

For at forebygge dette, så er det bedst at købe nogle beskyttelsesbriller, især hvis går uden almindelige briller. Desuden er det en virkelig god ide at man har isoleret værktøj, som vist nedenunder.


Værktøj købt med isolering.


Man man selv isolere det med tape, hvis ikke man har værktøj der er i orden..

Mange er kommet slemt til skade, jeg har set en som nær havde fået brændt hånden af, idet han havde lavet en kortslutning mellem værktøj, metalurrem og polerne. Han endte på skadestuen, men med reddet hånd.


Uha!

En anden har sendt et billede der viser en vielsesring der er "svejset" fast til værktøj. Da han lige var gift, så fik han flået ringen af fingeren (den sad ret løst), og reddede den dermed! - meget heldigt.

Jens Koch