Fastspænding af batterier

 

En sejler har gjort opmærksom på at, man bør fastspænde batterierne således at de ikke ”tumler rundt” i båden, hvis denne vælter i høj sø:

 

Billedet fra X-Yacht viser aluminium bjælker standard monteret, således at båden i havet kan dreje 360 gr. rundt uden de store batterier tumler rundt. Rigtig godt lavet. Jeg har yderligere isoleret aluminium stængerne i december 2015, med træ og gaffa tape. Årstal for udskiftning af batterierne er påsat, samt batteriernes størrelse i Ah. Det er altid rart at have denne information.

 


X-Yacht- desværre ingen plastkasse mod syreudslip
Men godt fastspændt!
Aluminium stængerne er isoleret, med træ og gaffa tape.

 


Batteri fra et værft, ny båd! - batteri i plastkasse, - men IKKE fastspændt ordentligt.

Batteriet kan forskubbe sig i søen, og så glide helt af, også selvom det

er spændt fast med en strop.

Der mangler en støtte nederst!

 

Flere og flere sejler på langtur i havet, det er en alvorlig sag, hvis batterierne løsner sig. Min båd er forberedt på havsejlads, men det bliver kun til Østersøen, men her har vi også haft 10 meter høje bølger, og især i kapsejlads, kan vi opleve spiler kæntring.

 

Det kan jeg kun være enig i, men selvfølgelig kommer man ikke ud for at en båd vælter rundt hvis man kun sejler tursejllads i de indre danske farvande.

Men men, det er altid en god ide at få batterierne ordentligt spændt fast, således at de ikke kan forskubbe sig i hårdt vejr.

 

 
Nordship og Faurby, også godt fastspændt, men heller ingen "syrekasse her!" (2016)

 

Til gengæld har jeg set motorbåde hvor batterierne overhoved ikke er spændt fast, og det er ikke godt!

 

Den simpleste måde at gøre det på er at benytte de ”seler” der medfølger de syrefrie kasser til batterierne, de sørger for at kassen ikke flytter sig under selv hårdt vejr, men man skal have lister gjort fast ved kassens fod, så er man sikker, - men ikke sikker nok ved en væltning af båden. Så hvis man ønsker at sejle på langtur (Atlanterhavet, Biscayen, Østersøen o.a.) så er det et must at have dem ordentligt fastspændt som vist på fotoene.

 

Jens Koch