VHF – antenne/kabel

 

En VHF sender-modtager benytter sig af høje frekvenser (mellem 150 og 160 Mhz), alt efter hvilken kanal man sender på.

For at dette signal kan sendes (og modtages), så kræver det en antenne.

Fra senderen til antennen skal der naturligvis været et kabel, dette kabel skal have en vis kvalitet og være af typen coax, altså med en inder leder og en skærm. Der findes forskellige kvaliteter, nogle er med multitråde som inder leder, andre med en fast tråd.


Kobberinderleder, flertrådet

Der findes også forsølvede faste inder ledere, dette for at gøre ledningsevnen så god som muligt (sølv har en lavere ohmsk modstand end kobber). Og der gælder det at jo hørere frekvens jo mere vil signalet gå i overfladen af inder lederen, dette kaldes signalfortrængning, så det er ikke nødvendigt med en massiv sølvtråd. Det er også derfor, at det kan være en fordel med en flertrådet inder leder, idet denne så har en større overflade, men så er det bedst at den også er forsølvet, hvilket de sjældent er. Nogle antenner er også forsølvet.


Guldbelagt stik

Nogle coax stik er sågar guldbelagt, guld har en meget fin ledningsevne, og korroderer ikke!

Kablet har i øvrigt den impedanstilpasning som gør, at de 25 Watt overføres i dette næsten uden tab. Det kaldes bølgeledning, så brug altid en god kvalitet coax kabel og med anerkendte stik. Lad være med at lave samlinger af kablet med kronmuffer eller andet.

Selve antennen er også impedanstilpasset, så det er meget vigtigt at købe en god kvalitet antenne, og denne skal være beregnet til VHF-signalet.

Jeg fik, for nogen tid siden, et spørgsmål, om man kunne bruge et isoleret agter stag som antenne til VHF? Det kan man ikke. Man kunne i ”gamle dage” bruge det til langbølge radio modtager, og det var meget normalt at benytte det, så derfor er der en del gamle både, der stadig har et isoleret agterstag (det er med to isolatorer, en øverst og en nede ved skibet). Langbølge radio sender på meget lave frekvenser 150-300 Khz, altså 0.15 til 0.3 Mhz.

Og så skal vi huske på, at VHF systemet er meget vigtig i en nødsituation, så det skal bare fungere.

Jens