Gasafbryder

 

 

Selve gasinstallationen må man som sådan ikke selv installere, medmindre man er ”håndværksmæssig kompetent” til det, ifølge Søfartsstyrelsen regler.

De komponenter man benytter skal være CE eller DG mærkede.

 

Hvis man har gas ombord, så har man selvfølgelig en gasflaske, som står i et rum som ventileres ud gennem skroget. Gasflasken må naturligvis ikke stå inde i båden, idet flaskegas er tungere end luft, og dermed kan samles i bunden af skibet, med den store katastrofe som en mulighed.

 

Så altså, sørg for at flasken står det rigtige det, med en god udluftning ud i det fri. Udluftningen skal være i bunden af det lille rum som flasken står i, og der skal kunne komme frisk luft ind i kassen højere oppe.

 

Der er selvfølgelig en afbryder for gassen på trykregulatoren der påmonteres flasken, og det er også tilrådeligt at have en læk tester monteret lige efter regulatoren.

Men, da vi bruger gas fra flasken flere gange om dagen til madlavning og eventuelt opvarmning af vand, så er det lidt besværligt at skulle lukke for gassen ved flasken hele tiden, men det er der råd for, idet man kan anskaffe sig en elektrisk ventil, der monteres ude ved flasken. Disse afbrydere er naturligvis godkendte, og de er gas og vandtætte.

 

De kan købes i diverse ShipShops, men skal nok bestilles hjem, men de er i deres kataloger.

 

Nedenfor vist et eksempel:

 

 

  

Her er selve lukkeren monteret på slangen lige efter læk testeren ude i rummet ved gasflasken, og kobberrøret er så blot skruet på lukkeren.

 

Afbryderen er så monteret inde ved pantryet.

 

 

 

Som det kan ses af en kopi af en del af vejledningen der medfølger afbryderen, så er den så fikst indrettet, at den sender 1 Amp når den skal åbne, dette gør den i en meget kort tid, når så ventilen har åbnet sig, så går den over til at sende 0.04 Amp (40 mAmp), altså ganske fikst, så strømforbruget er minimalt når ventilen er åben. Når man slukker for den, så er der naturligvis intet strømforbrug.

 

 

Jeg har haft denne gasafbryder i min båd nu i snart 15 år, og er meget glad for den, nu er vi sikre på ikke at få gas indenbords ved et uheld. Men, vi slukker naturligvis altid for den manuelle afbryder på flasken, når vi forlader båden.

 

Jens Koch