Hvordan virker en motorgenerator?

 

Der findes to typer generatorer: Den gamle type, som er en jævnstrømsgenerator (DC), og den der har været brugt de sidste 30 år: vekselstrømsgeneratoren (AC).

 

Vekselstrømsgeneratoren har flere fordele, den første er, at den kan lade med en større strøm, og den anden er, at den ikke fylder så meget som DC generatoren, - en væsentlig årsag til at de ikke fylder så meget er, at de har en god køling, idet der kommer luft igennem generatoren, d.v.s. de er ”åbne”.

 


Som det kan ses, så er der en roterende kølefan som suger luft ud af generatoren.

 

Da AC generatoren jo leverer vekselstrøm, så skal denne ensrettes til jævnstrøm, og det sker med indbygget elektronik. Denne elektronik har samtidig en spændingsregulering, således at den opfylder IUOU reguleringen, og det medfører, at den ikke ”overlader” batterierne. (Dette havde de gamle DC generatorer ikke, det havde et mekanisk eksternt lade relæ, væsentligt dårligere regulering)

 

Men, hvordan virker så AC generatoren?

 


Nøglekontakten er sluttet hele tiden medens motoren kører,

når vi ønsker at stoppe motoren, drejer vi nøglen tilbage.

 

For at en generator kan levere strøm, skal den have roterende magneter, der roterer forbi spoler. Magnetfeltet genererer så spænding i disse spoler.

 

En AC generator har ikke en permanent magnet, men en jernkerne, hvor der er en vikling omkring, denne roterer.

 

Når man starter motoren, så tilslutter man spænding til denne vikling, via lade lampen ved nøglestartet, altså man får opbygget et magnetfelt med den svage strøm som går igennem lade lampen, så derfor lyser lampen. Uden denne svage spænding ville generatoren ikke kunne begynde at lade.

 

Når generatoren har roteret en kort tid, altså når motoren begynder at køre, så vil generatoren selv sørge for at lave strøm til den roterende vikling, og så vil pæren slukke, idet der nu er 12 volt på begge sider af denne.

 

Ledningen fra pæren til generatoren er normalt på 1.5 mm² idet der jo ikke går en stor strøm. Modsat kablet fra generatoren til batterierne der er af en betydelig større dimension.

 

Hvis pæren er sprunget, så laver generatoren ikke nogen strøm. Så hvis man har problemer med generatoren, så kunne årsagen være, at pæren er meget gammel og dermed ikke kan levere den strøm til viklingen, som er nødvendig. Så skift pæren, men vælg den på mindst 3 Watt. alternativt, så sæt en modstand parallelt med pæren på 30 Ohm 5 Watt.

 

Jens Koch