Samling af stik og ledninger

Jens Koch

 

Her er et par tips, man kan have glæde af. For det første skal man have så få samlinger som muligt. Når ledninger og stik samles, skal man gøre det på en måde, således at saltmættet fugt ikke kan komme ind og påvirke ledningsforbindelserne.

Da de fleste ledninger, af hensyn til ledningsevnen, er lavet af kobber, er der en stor risiko for tæring. Man må huske på, at luften i en båd er meget mere fugtig, end den er i ens hjem, hvor der er varmt og tørt hele året rundt. Brug fortinnede ledninger "udendørs" (mast o.lign), de er korrosionsstabile, og man  kan altid retablere forbindelsen. Det kan man ikke altid med rene kobberkabler, da de irrer (bliver sorte) og så er det meget svært at lave en god forbindelse igen.

 

Samling af ledninger med kontakter o. lign. gøres meget tit med ”spadeforbindelser”. Disse kan købes i løs vægt til montering på ledninger. Hvis det gøres rigtigt, er det en udmærket måde at koble ting sammen på, men desværre kan man let komme til at lave løse forbindelser, der senere kan resultere i at apparaturet svigter, eller endnu værre, i brand. Man skal bruge en tang, der er beregnet til disse spadeforbindelser (kan købes specielt til dette formål), idet de er ”født” med en isolerende kappe. Denne kappe bliver klemt sammen med metallet, rundt om ledningen. Hvis man bruger en almindelig fladtang, så har man lavet sig selv problemer, som blot venter på at blive ”udløst”.

 

Man kan også blot afisolere stikket, og så lodde det på. Nedenfor er vist 4 forskellige stik, som er afisoleret, således at man kan se hvad de er lavet af. Bemærk det sidste stik ude til højre, det er et stik som benyttes indenfor bilbranchen, og er af en langt bedre kvalitet end dem man normalt kan købe i diverse bådtilbehørsforretninger. Denne type kan klemmes, på ledningen, men kun hvis man benytter det viste værktøj, og ikke de billige typer som også er vist.

 

God krympetang, læg mærke til at den har en vis bredde, og at den har udveksling i håndtaget!

 

Meget dårlig tang, brug den ikke!

 

4 forskellige stik (isoleringen fjernet), det sidste er langt det bedste.

Kobberet i dette stik koldhærder ved sammenklemningen,derved beholder

det klemmevirkningen fremover, - det gør de andre stik IKKE!

Stikket benyttes af bilindustrien, og kan købes i de forretninger der forhandler dele til biler.

 

Kobber - og fortinnet kobber ledning.

 

Elektronikloddetin med flusmiddel, læg mærke til at det indeholder 60% tin og 40% bly.

 

Benyt denne type loddekolbe, den er på 60 watt og kan købes i byggevaremarkeder.

Brug ikke de små loddekolber, som er beregnet til printplader.

 

Lodning af stikkene:

 

    

 

 

 

Jeg stoler ikke hundrede procent på denne metode, derfor køber jeg altid spadeforbindelser uden isolering (man kan også blot skære isoleringen af). Jeg klemmer metallet rundt om ledningen, lodder den herefter, hvorefter jeg til sidst benytter krympeflex som isolering. Men, inden jeg skubber krympeflexen over stik og ledning, smører jeg lidt syrefri silikonefedt på samlingen, dette som en ekstra sikkerhed mod fugt. Det færdige stik er en robust forbindelse.

 

 

 

Man kan også blot afisolere stikket, og så lodde det på. Nedenfor er vist forskellige 4 stik, som er afisoleret, således at man kan se hvad de er lavet af. Bemærk det sidste stik ude til højre, det er et stik som benyttes indenfor bilbranchen, og er af en langt bedre kvalitet end dem man normalt kan købe i diverse bådtilbehørsforretninger. Denne type kan klemmes, på ledningen, men kun hvis man benytter det viste værktøj, og ikke de billige typer som også er vist.

 

 

    

            Fedtet er i en tube med denne tekst på.

 

Til samling af ledninger og stik benytter jeg også silikonefedt. Kom blot rigeligt ind i stikket, efter at ledningerne er skruet/loddet i stikket, inden det færdigsamles.

Den fedt, jeg anvender, kan købes i autoudstyrsforretninger. Fedtet er godkendt til alle samlinger, også drikkevandssamlinger, og er derfor udmærket til mange formål ud over det ovenstående: Utætheder ved gummilister, samling af slanger hvor disse er svære at få samlet grundet friktion , smøring af impellerpumpen ved skift af impeller o.s.v., o.s.v.

 

Jens Koch