Undgå bøjede vantskruer

Jens Koch

 

Alle har set det. Mens masten rejses sætter vantskruerne sig fast og i værst fald komme man til at bøje dem. Jens koch har gjort sine erfaringer og viser hvordan han undgår at bøje sine vantskruer.

 

Jeg har været ude for at bøje vantskruerne, når masten blev monteret. Det skete fordi båden er forsynet med dæksbeslag, som er trekantede i udformning, så at vantskruen ikke kan komme i den rigtige position. Der er således stor risiko for, at den ”låser” på vej op i lodret.

 

    

Her er vantskruen låst fast,
den kan ikke løftes


Det kan være et stort problem, idet det ofte kan være en fordel at montere de to sidevant når masten ikke står helt op endnu, det gør det lettere at styre masten (dette gælder selvfølgelig kun både, hvor masten ikke står på kølen igennem et hul i dækket). 

Hvis man laver en lille træklods, og sætter den ind under beslaget, således at vantskruen er oppe, hvor den skal være, når masten er monteret, så sker det ikke. 
En sådan træklods kan laves af en rund - eller en firkantet liste, begge dele kan købes i byggemarkederne. 

     


Med den metode, så ødelægger man ikke beslag, og dermed kommer man ikke i den situation, at masten – via beslaget – låser i en position, således at man er nødt til at klare problemet inden den kan monteres færdig.