Forhindring af dryp af vand fra koøje.

Jens Koch

 

Lidt ældre koøjer er af typen, hvor det runde glas består af to lag, der kan drejes om en vandret aksel, således at det kan åbnes.

Disse koøjer har den ulempe, at der kan komme regnvand ind, når de er åbne, og for så vidt også når de er lukkede, idet den ”hermetiske” lukning foregår ved at spænde de to glas mod hinanden, hvorefter det inderste bliver lidt større og lukker. Denne lukning er ikke vandtæt.

Da der kan komme vand ind, vil dette vand dryppe ind i båden og vil kunne forårsage fugtskader.

Man kan naturligvis skifte koøjet til en anden type, som ikke har denne ulempe, men i mit tilfælde skulle jeg så skifte glasset i vinduet hvor koøjet er monteret, og det ville blive lidt bekosteligt.

 

Jeg lavede derfor en ”vandspærre” af et stykke akryl, som jeg savede ud, og efterfølgende sleb i facon til koøjet.

 

 

Jeg har yderligere, for at få et pænt resultat, limet isoleringen fra et stykke ledning på kanten af akrylpladen, som det fremgår af fotoet. Jeg har blot skåret isoleringen af en ledning, derefter spaltet den op i hele dens længde (har udtaget kobberledningen), og derefter limet den på pladen. Man kan naturligvis blot rejfe kanten og laden den stå uden denne plastkant.

 

Herefter limede jeg stykket på koøjet med sekund lim (cyanoacrylat lim). Med denne løsning har jeg nu et koøje, som jeg kan lade stå åbent i regnvejr, hvilket er en god løsning, idet det sidder i det ene toilet i min båd.

 

 

 

Materiale omkostningerne er minimale, hvis man har en stump akryl i forvejen, hvis man skal købe en hel plade for de få kvadrat centimeter der skal bruges, er det selvfølgelig en lidt dyrere løsning.

 

Acryl plader kan købes i byggemarkederne.