Ror ombygning
Jens Koch

 

Et pladeror giver et meget dårligt "greb i vandet". Dette kan ændres.

 

En langkølet Nauticat 33 er forsynet med et "pladeror", d.v.s. en rustfri plade som ror.


Dette kan gå an på en motorbåd, men ikke på en motorsejler eller sejlbåd.
Hvis man drejer et sådant ror i borde, så forsvinder virkningen næsten 100% (ved sejlføring), da roret vil stalle (har du nogensinde set en flyvemaskine med plader som vinger, nej vel, - jeg ville ikke turde flyve med en sådan maskine).
Jeg var ude for den manglende virkning for mange år siden, i min første Nauticat 33. Jeg var lige ved at sejle ind i andre sejlbåde, jeg deltog i en familiekapsejllads - med sejl, helt god vind, og jeg ville lave en vending, men der skete intet, vi sejlede bare lige ud!.


Men, det kan der gøres noget ved. Man afmonterer roret (ret nemt) tager det hjem og limer en skumkerne udenpå, 50 mm pr. side (køb skummet hos en bådebygger, det skal være skum der er beregnet til polyester og bådkonstruktion)). Skummet tildannes med en almindelig grovfil og sandpapir, det er meget let. Lav en cirkelrunding for og en gradvis tilspidsning mod agter.


Rundingen må IKKE laves længere foran, rundingen skal gå lige forbi stålet. Hvis man laver det længere foran, vil man få for stor en "egenservo", hvorved roret vil prøve at dreje mod bagbord ved kraftig gasgivning med motoren.


Herefter er der kun glasfiberarbejde tilbage, brug 3 til 4 måtter ovenpå hinanden. Følg brugsanvisningen for glasfiberarbejde.
Lav en udsparing til boltene foroven, og prime roret.
Monter roret. Tildan et par skumklodser til udsparringen ved boltene. Læg et lag glasfiber over, så roret er glat, derefter bundmales roret.
 

Forbedringen lavede jeg for mange år siden, og andre Nauticat 33 ejere har efterfølgende brugt denne metode til forbedring af styreegenskaberne. Men, der er også en hel del andre bådtyper som har samme problem, og som denne ændring vil kunne hjælpe på.


Her er roret vist efter at det er belagt med glasfiber/polyester.

Man kan ane udsparringen til boltene i nederste venstre hjørne. Efter at roret er spændt fast, så lukkes denne udsparring med skum, og derefter et enkelt lag glasfiber/polyester, således at det roret kan afmonteres igen, hvis det skulle være nødvendigt.

Roret er spændt fast, og bundbehandlet.