Tætning af gummilister
Jens Koch

Jeg har, i løbet af årene, været ude for at tætningslister til vinduerne i de både jeg har haft, ikke altid holder vandet ude. Hvis det er større utætheder, og gummilisterne ikke har været vedligeholdt, så kan det eneste der er at gøre, være en udskiftning. Men, det er en bekostelig affære.

I starten prøvede jeg at tætne med silikonegummi, idet jeg trykkede dette ind mellem gummilisterne og skroget, og gummilisterne og vinduet. Men, da silikonegummi hærder og ikke kan følge den bevægelse en sort gummiliste gør, når den bliver udsat for de ret store temperatursvingninger, som disse kommer ud for, vil de blive utætte efter en tid.

Jeg er gået over til at bruge silikonefedt i stedet for. Silikonefedt har den egenskab, at den ikke hærder, og at den selvfølgelig er vandskyende. Da den ikke hærder, kan den følge gummiets bevægelser. Desuden gør fedtet det, at den beskytter gummilisten.

Som det fremgår af billederne, så benytter jeg en anerkendt fedt, som ydermere kan benyttes til samlinger af drikkevandssystemer, idet den er godkendt til dette. Se billedet af tuben hvor der står: "levnedsmiddelgodkendt". Bag på tuben er det internationale godkendelsesnummer påstemplet. Produktet er "Loctite".

Jeg er udelukkende gået over til denne metode med succes.

Fyld en engangssprøjte op med pastaen, og benyt denne til at sprøjte det ind mellem ruden og gummilisten, og mellem skroget og gummilisten, plastspidsen af engangssprøjten kan let presses ind mellem gummilisten og ruden/skroget, og derefter trækkes ned medens man sprøjter massen ind.. Bagefter fjernes det overskydende fedt med en køkkenrulle.

Silikonefedtet kan købes i større bil-tilbehørs firmaer, hvor jeg har købt det, men andre forretninger har det garanteret også. Tuben kostede ca. 100,00 kr. og rækker meget langt.

Husk i øvrigt at give overfladen af gummilisten silikone, samme metode som man benytter til biler. Benyt flydende silikone fra en lille flaske med pensel i låget. Gør dette hvert år, og listerne holder meget længe.