Teakdæk
Jens Koch
Hvad man kan gøre for at forlænge levetiden af teakdæk
Denne beskrivelse af min erfaring med vedligeholdelse af teakdæk skal ses som min subjektive holdning til dette emne. Jeg er vel vidende, at der er lige så mange holdninger til dette, som der er bådejere.
Jeg har et
eksempel på hvor galt det kan gå, når man ikke gør noget ved teakdækket, men
lader det passe sig selv:
En bådejer i Kolding havde en 34 fods sejlbåd, ca. 10 år gammel, af dansk
fabrikat, som var blevet utæt i teakdækket. Båden lå i samme hal i Skærbæk, som
vores Nauticat ligger i om vinteren. Ejerne brugte hele vinteren til at fjerne
de gamle teakstaver! De brugte alle weekends i hele vinteren, hvorefter
bådebyggeren monterede nyt teakdæk. Pris: 120.000,00 kr!! (underdæk og glasfiber
fejlede ikke noget, så det var "kun" teak arbejdet). Så, det kan være et
generelt problem for mange både.
Som det fremgår af tegningen, er konstruktionen i en ældre Nauticat designet til (min forrige båd var en sådan), at der absolut ikke må komme vand ind i den vandfaste finer. Hvis der gør, vil forrådnelsen gå i gang, og man har normalt ingen mulighed for at gribe ind før det generelt er for sent.
Vandet kommer typisk ind ved skruerne, som teak stavene er monteret med.
Man kan dog få varsler om, at der er noget galt:
1. Teakpropperne over skruerne falder af.
2. Når det har været regnvejr, og der er visse steder, hvor dækket er længe om at tørre. (Dette kan skyldes at der står vand nede under teakstavene, og dermed risiko for at der også er vand i det vandfaste finer).
3. Dækket er blødt visse steder, eller det buler hist og her.
Punkt 3 er det, der typisk vil koste rigtig meget at udbedre.
I nyere både er teakdækket limet på, så dette dæk er ikke så kritisk.
Men hvad kan man gøre for at forebygge?
Mit bud er, at man renser dækket af, sliber det let, og derefter giver det olie. Følg vejledningen (dækket skal være helt tørt, og nye propper isat hvor der mangler). Jeg selv bruger Hempels Teakolie, men andre olier kan også bruges. Hempel har udgivet en lille folder "Den lille søstærke", hvor de beskriver hvordan man gør.
Teak dæk i en Nauticat inden
1: Teak staver |
Dækket på Delta, oliebehandlet.
Dækket bliver mørkt med UV filter, Brug ikke lindolie, det indeholder ikke fungicid, og er dermed udmærket grobund for microliv. |
Jeg ved fra vore egne havemøbler, at firmaet Trip Trap, som laver kvalitets havemøbler i teak, anbefaler behandling af deres produkter med olie. Trip Trap har lavet en udmærket olie til dette formål, og jeg gætter på at det også kan bruges på teak dæk. Der er i øvrigt det lille kuriosum, at Trip Trap for nogle år siden i deres brochuremateriale viste ubehandlede møbler med "look" som et lyst skibsdæk. Det gør de ikke mere! Nu anbefales en oliebehandling, de er tilsyneladende blevet klogere!
Min erfaring med oliebehandling er ganske udmærket. Jeg giver olie to gange om året - uden slibning, kun vask - for ikke at slibe på dækket i en uendelighed og dermed gøre det tyndere. Jeg benytter Hempels Teak Sealer som er en klar olie, om foråret, og når vi er kommet lidt hen på sommeren, så giver jeg dækket lidt af Trip Trap's teakolie, som har en film mod solens ultraviolette stråler, og dermed lidt farve.
Dækket bliver med den behandling tæt - ingen vand trænger igennem dækket. Jeg har oliebehandlet den NC jeg har i dag (fra 1977 - med glasfiberoverbygning) og den NC fra 1976 (med træoverbygning) jeg havde før den jeg har i dag, som jeg solgte for 20 år siden, og altså havde den viste teak dæk konstruktion. Begge både har aldrig haft problemer med råd. Da jeg solgte den forrige NC, blev den grundigt gennemgået af en forsikringsagent, som kendte til denne bådtypes svagheder. Han var meget grundig i gennemgangen. Der var ingen råd overhovedet.
Indrømmet, der er dem der synes, at et lyst teak dæk er meget smukt. Det er det også - så længe det varer! Men som sagt, der er mange meninger om behandling af teak dæk. Hvis andre har andre erfaringer, modtages de gerne.
Opdateret den 20-08-2016
Igen i år har jeg olieret dækket på min Nauticat 33, der efterhånden er ved at nå de 40 år.
Læg mærke til propperne.
Dækket står stadig meget fint, og der er ingen propper der er faldet af, og dækket bliver ikke slebet, kun finpudset så det gamle olie kan tage imod nyt (træet bliver ikke berørt af slibningen). Som det kan ses af fotoene, så er det blødere teaktræ ikke forsvundet, som det normalt er med dæk der står ubehandlet. Prøv blot at se på de både der har ubehandlet teak, og som er nogle år, her er teakstavene "ruflede" idet det blødere træ er forsvundet, enten ved almindelig brug eller ved overdreven rengøring. Desuden er det meget almindeligt at sejlerne sliber træværket, som så bliver tyndere og tyndere, hvorefter skruerne kommer til syne, og der derefter kan komme vand ned under dækket.