Vinterpresenning – solceller.

 

Når båden er kommet på land, så skal man selvfølgelig sørge for at den står sikkert, og at den er tildækket med en god presenning, og at denne er opspændt på et stativ som kan holde til vinterens blæsevejr.

 

I mit tilfælde har jeg valgt en halvgennemsigtig presenning, idet jeg så kan få glæde af mine solpaneler hele vinteren igennem, og altså ikke behøve at lade på batterierne.

I øvrigt har disse bedst af at blive opbevaret køligt, og da de er ladet fuldt op, og vedbliver med at være det igennem vinteren, via solcellerne, så er det en god ide at lade dem stå i båden, men husk (selvfølgelig) at have batterierne stående i plastkasser beregnet til formålet.

 

 

Som det kan ses, er presenningen gennemsigtig.

 

 


Her kan man se de to paneler

 

Jeg har checket opladningen med presenningen over, og når solen skinner, så er spændingen oppe på 13.8 volt med en ladning på 0.6 amp, så det er meget fint!

 

Det er en selvfølge, at det kun er solcellekontrolenheden der er tilsluttet batterierne, og at alt andet er koblet fra via hovedafbryderen. Der må ikke være noget andet tilsluttet, dette for at undgå brand og andre skader ved en fejl på ledningsnettet.

 

Nu skal jeg ikke ned og oplade batterierne i løbet af vinteren, det klarer panelerne. Det er klart, at båden skal stå således at solpanelerne får lys, i mit tilfælde passer det fint, ide stævnen peger med syd.

 

I øvrigt, så har jeg lavet stativet til presenningen af lægter spændt sammen med galvaniserede stålbeslag, det hele købt i det lokale byggemarked (beslagene er meget billige, og benyttes af håndværkere til det samme).

 

Presenningen har jeg købt på nettet, den er 12 x 6 meter (faconsyet) og kostede små 1500 kr. Det hele har således kun kostet ca. 2.000 kr. (inklusiv gummisnor) hvilket er en god pris. Husk at benytte gummisnor, således at presenningen altid er stram, - det er en god ide når det blæser. Levetiden på presenningen regner jeg med at være 4 år.

 

Jens Koch