Check af batterierne

 

Jeg har fået nedenstående spørgsmål fra Simon Morup-Petersen:

 

Hej Jens

 

Jeg har en 34 fods sejlbåd fra 2003 med nye Gel batterier (2 x 80ah til forbrug) fra ca. 2013. Jeg har med interesse læst om elinstallationer på din hjemmeside.

Sommerturen i år går til den svenske skærgård, hvorfor det naturligvis er vigtigt at have en god opfattelse af hvor meget strøm man forbruger. Båden er udstyret med alt det sædvanlige komfortudstyr - dvs. køl, varme, trykvand osv.

 

Jeg er blevet en smule i tvivl om jeg har tab i mit system, da jeg nogle gange har oplevet at spændingen på forbrugsbatteriet er faldet ganske hurtigt når båden ikke er tilsluttet landstrøm. Jeg har derfor overvejet at montere en batterimonitor i båden, således at jeg hele tiden kan følge med i det aktuelle forbrug og batteriernes tilstand. Der findes flere forskellige modeller på markedet, som alle kan vise hvor lang tid der er tilbage på batteriet med den nuværende belastning.

 

Jeg har ledt efter information om emnet på din hjemmeside, men kan ikke umiddelbart finde noget. En kyndig ekspedient i en butik advarede desuden mod at montere batterimonitorer, da de kan dræne eller skade batteriet i sig selv. Har du noget syn på det?

 

Sejlerhilsner Simon

 

Hej Simon

 

Ja, det er med at have strøm nok.

 

Først skal du lige se på dit forbrug, du skriver at du har køl, trykvand o.s.v. - har du også alm. belysning (glødepærere), og oliefyr og andet. Hvis så, så skift til diodelys. Og check lige ampereforbruget på dine forbrugsgenstande.

 

Men, har du også checket ladespændingen, og hvilke batteri har du som startbatter?

Du ved, laderen og generatoren skal kunne lade op til batteriernes nominelle ladespænding, og hvis du har alm. batteri som startbatteri, så har du et problem idet gel og almindelige batterier har forskellige ladekrav.

Batterierne har en levetid som kan variere alt afhængig af forbrug og anvendelse. Dine kan være for gamle.

Det vil ikke hjælpe med det nævnte instrument du vil installere, men du skal have et amperemeter og et voltmeter installeret. Så kan du også checke om du har skjult forbrug.

 

Og hvad med din el-installation? Er den ok.

 

Der sker intet ved at benytte batterimonitorer, batterierne tager IKKE skade af det.

 

Hilsen Jens

 

Hej Jens

 

Du har nok ret - syntes bare at 5 år er lidt kort levetid for Exide AGM batterier...

Jeg må prøve at lave en belastningstest i aften. Er det ok, hvis spændingen falder til f.eks 11,8v når der er max belastning på for derefter at stige igen til f.eks 12,6v når jeg slukker for apparaterne?

 

Venlig hilsen Simon

 

Denne korrespondance mundede ud i at lade-systemet og el-installationen var OK, men at batterierne ikke var gode og på trods at det var Gel batterier af nyere årgang, så var de kassable.

 

Simon udførte en test af batterierne yderst professionelt. Og som det kan ses, så viste det med al ønskelig tydelighed at her var problemet:

 

 

 

I takt med at jeg skruede op for forbruget accellererede faldet i spændingen. Efter 1 time og et forbrug på 15Ah var spændingen under 11v, og et kvarter senere var der ikke mere at gøre godt med. Dvs. af de 160Ah som jeg teoretisk skulle have til rådighed, kunne jeg kun trække godt 17,8 Ah.

 

Det koster vist et ny sæt batterier inden sommerturen starter på fredag :o)

 

Endnu engang tak for hjælpen.

 

Simon

 

Simon købte nye batterier og desuden en batterimonitor, således at han kan følge med i de amperetimer der lades med og dem der forbruges, og både batterierne og instrumentet fungere til hans fulde tilfredshed, på hans tur til Skærgården. Nu er der strøm nok.

 

Jens Koch