Søventiler til sejlbådsdrev.

 

 

Det er desværre normalt at montere almindelige messing søventiler i kølesystemet på sejlbådsdrev. Da sejlbådsdrev normalt er lavet af en aluminiumlegering, er det ikke hensigtsmæssigt at benytte de almindelige søventiler, heller ikke dem af bronze, som er meget korrostabile.

Dette skyldes, at aluminiumlegeringerne vil kunne tære hurtigt, når man skruer andet metal sammen med drevet, især når vi har saltvand igennem systemet.

 

Ingen galvanisk isolering - ikke godt!

 

Læg mærke til teflonbåndet ved forskruningen.

 

Som det er vist på ovenstående billeder af drev, der var udstillet i 2013 på udstillingen i Fredericia, så er her anvendt ventiler af den billige messing type. Ganske vist har man i det ene tilfælde prøvet at isolere forskruningen elektrisk i aluminiummet med teflontape (når man adskiller de to metaller elektrisk fra hinanden, har man ikke galvanisk tæring, men kun almindelig tæring, og dette er selvfølgelig en stor forbedring). Det er naturligvis langt bedre end ingen isolering, men man kan ikke vide, om gevindet fra ventilen ikke alligevel har forbindelse til drevet elektrisk, og så nytter isoleringen ikke noget. Desuden er det ikke sikkert, at det virker over tid, idet man ikke kan vide, om den isolerende evne holder.

 

Det er langt bedre at benytte de nye plastventiler, dem der er lavet af kompositmaterialer, og ISO godkendte.

Her kan nævnes TruDesign, som er kendt herhjemme. Et andet produkt er: Forspar, som dog ikke er markedsført herhjemme endnu.

 

TruDesign                                           Forspar / Marlon forskruninger, MTC skulle passe.

 

Det eneste problem er, at TrueDesign ikke endnu har forskruninger til drevet, således at deres plastventil ikke kan skrues på drevet, og så er vi jo lige vidt.

 

Jeg har prøvet at kontakte firmaet pr. mail, og jeg har en mail korrespondance med dem. De har i øjeblikket ikke nogen løsning, men jeg håber at de kommer op med en.

 

Til gengæld ser det ud til at fa. Forspar har både ventilerne og forskruningerne, så her kan man få en løsning, som er forsvarlig korrosionsmæssigt. Desværre har de i øjeblikket ingen danske forhandlere, men man kan købe over nettet.

 

 

Forspar har et katalog, se:

http://www.forespar.com/pdf/2012-Forespar-Catalog-lr-fnl.pdf

På side 50 kan man se forskruningerne, som også er gengivet ovenfor.

 

Jens Koch